Jövő héttől lesz elérhető a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol mindenki regisztrálhat az oltásokra.

Az idősebbeket postai úton keresi meg a kormány. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón arról beszélt: a nyugdíjasok ingyenes válaszborítékban küldhetik majd vissza jelentkezésüket.

„Az elmúlt napokban az interneten megjelentek olyan hírek, miszerint az államon kívül is vannak szervezett oltási programok, ez nem felel meg a valóságnak. Magyarországon az oltási program önkéntes és államilag szervezett lesz” – fogalmazott.

Szintén a vakcina-előjegyzésről beszélt az operatív törzs tájékoztatóján az országos tiszti főorvos is. Müller Cecília közölte: a nyugdíjasok nem csak levélben jelentkezhetnek majd, számukra is nyitva áll a netes regisztráció lehetősége.

Ez az igény lehetővé teszi számunkra, hogyha különböző fajta vakcinákhoz jut Magyarország, akkor meghatározzuk a beadásának a helyét, jelezzük a háziorvos felé is az igényt, hogy minden részt vevő szereplő számára eljuttassuk azt az információt, ami a gyors és hatékony vakcinabeadáshoz szükséges – mondta az országos tiszti főorvos.


Decemberben várható a járvány második hullámának tetőzése – jelentette ki Müller Cecília, és kiemelte, hogy az elmúlt néhány napban lassabban nőtt a kórházban ápoltak száma, mint korábban.

Csütörtök reggelre itthon 182 többségében idős, krónikus beteg vesztette életét a koronavírus szövődményeiben, és több mint 6600 embernél mutatták ki a fertőzést. Csaknem 7700-an vannak kórházban, közülük 663-an kapnak gépi lélegeztetést.

Az országok között tovább folyik a harc, hogy hova mennyi oltóanyag jusson a következő hetekben, hónapokban. Európa számára kedvezőtlen hír, hogy a német–amerikai fejlesztéssel készült, hatékonynak tűnő vakcinából a gyártó előbb az Egyesült Államokba és a britekhez szállítana nagyobb mennyiséget, nem az Európai Unióba. Gulyás Gergely miniszter azt mondta: például ezért kell Keleten és Nyugaton is lekötni oltóanyagot.

November 11-én, alig egy hónapja jelentette be az amerikai Pfizer gyógyszergyár és német partnere, a BioNTech, hogy 200 millió adag koronavírus elleni vakcina szállításáról állapodott meg az Európai Unióval, és később további 100 millió adag szállítására is lehetőség lesz.

A közleményben azt írták: a szállítások 2020 év végéig elkezdődnek.

Az Egyesült Királyság már engedélyezte is az oltóanyagot, ezért ott úgy készülnek, hogy akár már jövő hétfőn elkezdődhetnek az oltások az amerikai szérummal. A vakcinából eddig 40 millió adagot rendelt a szigetország.

A magyar kormány összesen 12 millió adag vakcinát kötött le az amerikai és európai fejlesztésűek közül, 36 milliárd forint értékben, ebbe a Pfizer terméke is beletartozik.

Világszerte óriási a verseny a hamarosan elkészülő és engedélyezésre váró oltóanyagok megszerzéséért. A kialakult helyzet egyre inkább hasonlít a járvány első hullámára, amikor a védekezéshez és a betegek ellátásához szükséges eszközökért, illetve a lélegeztetőgépekért folyt a verseny az országok között.

Ennek lehet az újabb fejezete, hogy kiderült: a Pfizer a korábbi megállapodásoktól eltérve úgy döntött, hogy az EU-nak egy ideig mégsem szállít a vakcinából. Azt első körben az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kapja meg.

Az eddigiek mellett ezért két újabb vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: A kormány minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb jusson el a vakcina Magyarországra.

Hozzátette: a vírus terjedésének és egy esetleges harmadik hullámnak csak akkor lehet gátat szabni, ha az oltóanyag rendelkezésre áll.

Gulyás elmondta, hogy Magyarország minden olyan oltóanyag-mennyiséget leköt, amire lehetősége van. Jelenleg mintegy 50 milliárd forint értékű vakcinát foglalt le a kormány.

Az amerikai és európai fejlesztőkön kívül több más országgal is tárgyal a kormány a vakcina beszerzéséről. Például Oroszországgal, Izraellel és Kínával is. Az orosz oltóanyag első mintái már megérkeztek Magyarországra, a hét elején pedig magyar szakemberek utaztak el Oroszországba, hogy a gyártás helyén tájékozódjanak a vakcináról.