György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a programhoz most csatlakozott egyetemmel együtt már hét felsőoktatási intézmény vesz részt a mentorprogramban.
 
A Tanítsunk Magyarországért egyik célja, hogy a kistelepüléseken élő általános iskolás gyerekek is ugyanolyan eséllyel tanulhassanak tovább vagy találhassák meg helyüket a munka világában, mint városi, nagyvárosi társaik - idézte fel az államtitkár. Hozzátette, kutatások szerint azok a gyerekek, akik távol nőnek fel a munka- és továbbtanulási lehetőségektől, az általános iskola utáni időszakot megpróbáltatásként élik meg; a program ezen szeretne könnyíteni.
 
György László elmondta, a Tanítsunk Magyarországért egyetemi mentorprogramjában idén ősztől 384 egyetemista és több mint 1600, 7. és 8. osztályos általános iskolás vesz részt több mint hatvan vidéki településen. A cél, hogy ezeknek a gyerekeknek megmutassuk a világot, a továbbtanulási és munkalehetőségeket, valamint az egyéb élményszerzési lehetőségeket - mutatott rá.
 
Jelezte, mérik a programba bekerülő gyerekek teljesítményét, életcéljaikban bekövetkező változásokat. Szeretnék elérni, hogy 2022-re legalább tízezer mentor és mentorált vegyen részt a programban - emelte ki György László.
 
Fülöp Tamás Ferenc, a Neumann János Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetem stratégiai céljaiba is beleillik a programhoz való csatlakozás, ezzel is szeretnének hozzájárulni a régió településein élő gyerekek lehetőségeinek kibontakoztatásához.
 
Mint mondta, az egyetem hallgatói közül is sokan nehéz, hátrányos körülmények közül érkeztek, így jobban átérzik, mennyire fontos az élményszerű tapasztalat. Hozzátette: a felsőoktatási intézmény célja a korai pályaorientáció is, így szeretnék, ha a fiatalok minél hamarabb megismerkednének az egyetem műszaki, gazdasági, informatikai és agrárképzéseivel.