Az ÁSZ csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében azt írta, az 1557-ben létrejött Tiszántúli Református Egyházkerület a Magyarországi Református Egyházon belül működő önálló jogi személy, központja Debrecenben található. Az egyházkerület Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben 2014. szeptember 1-jéig kilenc, ezt követően nyolc köznevelési intézményt és két szociális humánszolgáltató intézményt tartott fenn és működtetett. Az egyházkerület három intézményben óvodai,   négyben általános iskolai, kettőben gimnáziumi, egy intézményben pedig alapfokú művészeti oktatást nyújtott, és egy 270 férőhelyes kollégiumot is működtetett. A szociális intézmények pszichiátriai- és szenvedélybetegek, valamint fogyatékkal élők közösségi ellátását, támogatását végezték.

Az egyházkerület 2014-2017 között közel 6 milliárd forint támogatást igényelt a köznevelési feladatokhoz, a szociális humánszolgáltatási feladatok ellátásához pedig 127,5 millió forint költségvetési támogatást kapott.

Az ellenőrzés megállapította, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület megteremtette a köznevelési és a szociális humánszolgáltatási közfeladat-ellátás szervezeti feltételeit, kialakította a gazdálkodási kereteket, biztosította a költségvetési támogatások igénybevételének, felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

Az egyházkerület meghatározta a humánszolgáltatási közfeladatot ellátó intézményeinek az alapfeladatait, biztosította az intézmények működésének feltételeit. Szabályszerűen kezelte és a jogszabályi előírásoknak megfelelően használta fel a köznevelési és szociális humánszolgáltatási közfeladathoz rendelt költségvetési támogatást. Az egyházkerület eleget tett ellenőrzési, értékelési és külső ellenőrzésekkel kapcsolatos intézkedési kötelezettségeinek, a felhasznált közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával a nyilvánosság előtt elszámolt - állapította meg a számvevőszéki vizsgálat.